Det har många gånger talats om att det svenska köket och den mat som ingår i det skulle vara tråkig. Det kanske var sant för många år sedan, men idag har detta förändrats och du kan i många andra länder även finna den svenska maten. När du tänker på det svenska köket och den mat som finns där, kanske du som inte lagar mat på en professionell nivå har svårt att identifiera vad det är som verkligen står ut. Här kommer det att finnas många olika saker, men några av de som verkligen syns är enkla att finna.
I det svenska köket används det mycket av unika svenska ingredienser. Det finns fyra olika saker som utmärker Det svenska köket. Det är surströmming, kräftor, Mårten Gås och det numera mycket välkända smörgåsbordet. Utöver detta har svenskarna varit de som kallar sin mat för husmanskost, vilket är den prestigelösa mat som alla dagligen äter i sina hem. Allt detta och alla de exotiska ingredienser som infogats i det svenska köket gör att svensk mat blivit populärare och mera känd över hela världen. Idag satsas det mycket på lokala ingredienser som blåbär, kantareller eller renkött.