Hitta inspiration till din matlagning

Känner du att viljan finns att laga god och spännande mat, men inspirationen tryter när du väl står i köket? Då kan du vara lugn, för det finns mängder av inspiration att hämta från en massa olika håll. Du måste bara hitta det sätt som passar dig bäst, och som ger dig mest energi att sätta tänderna i din matlagning (bokstavligen!).

En typ av inspiration som har funnits tillgänglig länge är till exempel kokböcker, och de är icke att förakta, även om många kanske känner att de är onödiga idag. I en kokbok samlas nämligen snygga bilder och recept, vanligtvis enligt ett visst tema, som grillad mat, efterrättsrecept eller vegetarisk mat, och man får allt förpackat i en lagom stor munsbit som man kan smälta ordentligt innan man ger sig in i köket. Om man dessutom kan hitta en kokbok skriven av en kock eller en person som man ser upp till kan det göra att det känns extra motiverande att prova något av hens recept.

Till viss del är dock kokböcker föråldrade, eftersom du kan få allt det där (snygga bilder, recept och en personlig touch) från exempelvis matbloggar eller receptsidor på internet där användarna själva får lägga upp sina recept, som Matklubben.net. Den enda nackdelen med detta (jämfört med en kokbok) kan vara att det finns så många olika recept, sidor och bloggar att välja mellan att det kan kännas överväldigande – man får inte samma tematiska indelning som i en kokbok. Ett tips om man ändå vill börja i någon ände med att hitta inspiration på internet är att titta vilka matbloggar som ligger högst upp på topplistorna över bloggar, och se vad de har lagt upp. Även receptsidor har vanligtvis någon form av betygsystem så att man kan se vilka recept som är högst rankade.

Ett annat sätt att få inspiration i lagom stora doser är annars att titta på ett matlagningsprogram på tv. Det finns ett stort utbud att välja mellan idag, vilket gör att man kan få allt från rustik husmanskost till franska, sockersöta bakverk, beroende på vad man känner för.

Det för oss in på nästa sätt att hämta inspiration, nämligen att resa. Många matlagningsprogram i tv går ju ut på att en kock eller en kändis reser runt i Italien, Frankrike, Asien eller någon annan världsdel och upplever den lokala maten, samt lagar någon egen rätt inspirerad av den i varje program. Det finns också en anledning till att det är så, eftersom resor är oslagbara när det gäller att ge oss nya intryck och smaker som triggar igång vår inspiration i köket. Kanske får man prova på en rätt man aldrig ätit förut, se råvaror man aldrig har tänkt kunde användas i matlagning eller känna på kryddkombinationer som är helt okända i det svenska köket? Har man möjlighet finns det med andra ord inget att vänta på – det är bara att ge sig ut i världen och hämta all inspiration man orkar!

About the Author

amanda