Det amerikanska köket

Egentligen är det missvisande att tala om det ”amerikanska” köket, för det man avser med termen är oftast inte maten från hela den amerikanska kontinenten, utan från USA. Den maträtt som kanske förknippas allra närmast med USA är onekligen hamburgaren, och det är inte för inte, eftersom den moderna hamburgaren utvecklades just där. USA är också snabbmatens hemland, då ett stort antal av de snabbmatskedjor man ser över hela världen är amerikanska.

Det amerikanska köket kan dock vara mycket mer än bara hamburgare och snabbmat, eftersom det omfattar en mängd olika influenser och kulturer. Det är till exempel delvis baserat på den indianska matlagning som är inhemsk till landet, men har också påverkats stort av de många olika nationaliteter och kulturer som kom till USA från Europa, och på många sätt lade grunden inte bara för den amerikanska matlagningen, utan den amerikanska kulturen i stort. Dessa influenser märks i olika grad i olika delar av landet. I södra USA är till exempel de afrikanska, franska och mexikanska influenserna tydliga i deras matlagning, medan det asiatiska och italienska köket har haft mer påverkan i de norra delarna. I många fall har rätter som har följt med invandrare till USA anammats så totalt att de har gjorts om och blivit till en annan rätt än den från ursprungslandet. Ett tydligt sådant exempel är pizza, då amerikansk pizza ser helt annorlunda ut än italiensk pizza.

En råvara som är mycket typisk för just USA är majs, som används på en mängd olika sätt, från att ätas som den är, på kolven, till att processas till sirap eller destilleras till bourbon. Majsen är inhemsk till USA, och användes flitigt av indianerna i deras matlagning redan när de första kolonisatörerna anlände till kontinenten. Ett annat sådant exempel är sötpotatis, som än idag är betydligt vanligare i amerikansk matlagning än i andra delar av världen, som Sverige.

Om du inte känner för att ställa dig i köket och laga till en klassiskt amerikansk måltid på egen hand, men du ändå vill smaka alla de smaker som det stora landet i väst har att erbjuda, ska du besöka O’Learys i Kista. Där kan du inte bara få dig en god hamburgare till livs, som smakar äkta amerikanskt, utan också smälta maten medan du spelar en omgång bowling tillsammans med dina vänner.

About the Author

amanda