Italiensk matlagning och måltider

Italien är ett land som är känt för sin gastronomi. I den italienska matlagningen handlar det inte bara om att man ska laga utsökt mat, det handlar även om att använda de bästa råvarorna och att sedan sitta ned tillsammans och avnjuta en måltid med de man bryr sig om, gärna under flera timmar och med ett gott glas vin till maten. När det kommer till italiensk matlagning är det inte bara viktigt hur den tillagas utan även i vilken ordning den kommer. Det finns många italienska matregler som kan verka helt absurda för svenskar och när man reser som turist till Italien är det vanligt att man gör många fel och antagande när det kommer till att äta på restauranger. Den italienska befolkningen är dock väldigt vana vid detta och gör inte en stor sak av det hela. Faktum är att många turistrestauranger till och med har anpassat sig efter vad turisterna tror om Italien.

När man tar den italienska matlagningen till det svenska köket är det möjligt att skapa fullt italienska rätter, det kan dock hända att man vill anpassa dem en aning den till den svenska smaken. Som exempel, om du någonsin har ätit en carbonara på en lokal restaurang i Rom bort från turiststråket och sen jämför den med den svenska versionen av carbonara kommer du att tydligt förstå skillnaden mellan den italienska matlagningen och den svensk/italienska matlagning, vad man föredrar är helt upp till en själv. Varför inte planera en riktig italiensk måltid med påsk och avsluta med en jakt på påskägg, detta är en perfekt kombination mellan det traditionella svenska och det italienska.

En riktig italiensk måltid innehåller först och främst en antipasto, detta är en förrätt som exempelvis bruschetta. Därefter äter man Primo, huvudrätten, ofta en pasta eller en risotto. Det är viktigt att komma ihåg att varken pasta eller risotto serveras som tillbehör till kött. Contorno serveras vid sidan av huvudrätten och är en liten sallad eller färska grönsaker. Efter huvudrätten äter man ofta en större sallad vilket kallad för Insalata som serveras med olivolja och en hint av balsamvinäger. När man avnjutit denna måltid är det dags att gå vidare till en bricka med frukt och ost. Många svenskar tycker att det är märkligt att man äter frukten efter maten, detta är för att hjälpa till med matsmältningen. Efter att man ätit frukt och ost är det dags att gå vidare till efterrätten som kallas för Dolce. Denna kan som exempel bestå av tiramisu eller en baba. Därefter dricker man kaffe, man dricker alltså inte kaffe till efterrätten som är brukligt i Sverige. Sist men inte minst avslutar man ofta måltiden med en digestivo. Detta är en alkoholhaltig dryck som är menad att återigen hjälpa till med matsmältningen. Ett exempel på detta är Limoncello.

About the Author

amanda