Starta och driva restaurang

Drömmer du om att starta och driva restaurang, då har du kommit till rätt plats. Det finns en massa saker att tänka på innan man dyker rakt ner i soppskålen så att säga. Lokal, pengar, utrustning, tillstånd, menyn med mera. Hur snabbt kommer din restaurang kunna skapa och servera maten? Ska du ha din helt egen restaurang eller kan du tänka dig att bli franchise, där allt redan är färdigplanerat? Det finns krögare som kan tänka sig att få sin restaurang öppen på andra platser runt om i Sverige. Ta god tid på dig att fundera ut vad du verkligen vill innan du förverkligar din dröm.

En meny liggandes på bordet

En bra idé är att kolla runt där du bor vad det finns för restauranger och vad de serverar dagligen. Försök att skapa något unikt, något som inte finns där du bor och tänker starta upp ditt eget. Om de behöver hjälp ekonomiskt så finns det alltid privatlån man kan ansöka om. Fråga gärna befolkningen som bor där vad de saknar eller önskar fanns, för på så sätt kan du lätt skapa något som blir en favorit plats för många. I dag finns det många som är vegetarianer, så några menyer med grön mat skadar inte att ha.

Om du inte själv ska laga maten då behöver du hitta en kock som du kan gå igenom dina idéer med och som kan hjälpa till att komma fram till en bra meny. Prissättning och olika alternativ är också en viktig del att tänka på och om det finns möjligheter att köpa närodlade grönsaker med mera som kommer att uppskattas av många.

Bra planering skapar en trygg grund

Då har vi snart kommer fram till den sista delen och för att sammanfatta allt så krävs det en bra planering. Hur många ska jobba i restaurangen? Kostnaden för lokalens hyra, el och alla inköp av utrustning som ska göras. Vilka tider ska du har öppet? Ska du ha en så kallad “after work” på Fredagar? Kanske något speciellt under helgerna som inte serveras på vardagar? Kanske någon helt annan idé som ingen annan har? Vad du än kommer fram till så önskar vi dig lycka till.

Restaurang med serveringstillstånd

Lokalen måste vara godkänd med brandsäkerhet och bra utrymning måste finnas. En annan viktig sak är att lokalen måste vara godkänd för att kunna hantera och servera mat i. Om du behöver bygga ut eller bygga om en lokal till att driva din verksamhet i så behövs bygglov.

Innan du startar din egen restaurang behöver du även vissa tillstånd med mera, så kom ihåg att söka serveringstillstånd hos kommunen där du ska ha restaurangen för att kunna servera starköl, vin och spritdrycker. Detta gäller om du har tänkt att öppna en restaurang där starkare drycker serveras. Glöm inte bort att anpassa lokalen så att handikappade kan besöka ditt ställe med. Tänk även på att hålla en god hygien i lokalens alla delar för en god trivsel, annars är det lätt att kunderna inte kommer tillbaks och det villa man undvika eller hur?

About the Author

amanda