Smörgåstårtor i olika varianter

Smörgåstårta är något som många förknippar med Sverige, såväl här i landet som utomlands. Smörgåstårta består av flera lager av något (ofta ljust) bröd och de olika lagren består av olika röror och fräscha ingredienser som grönsaker, ägg och kaviar med mera. Exakt vad tårtan består av kan dock se väldigt olika ut beroende på dina preferenser och om du till exempel är vegan eller vegetarian eller om du äter kött och skaldjur. Det fina med smörgåstårtor är just att du själv kan bestämma vilka smaker du vill använda dig av.

Gurka ger fräschör

Smörgåstårta må vara riktigt gott, men generellt sett är det inte det allra nyttigaste valet av mat. Ofta består de av vitt bröd och mycket majonnäs till exempel, vilket inte är så bra för vikten. Om det blivit för mycket av det goda kan du även ta hjälp av måltidsersättningen yokebe. Det är en måltidsersättningsryck för viktkontroll. Det här behöver du givetvis inte använda om du har ätit smörgåstårta enbart, men om du vill ändra dina matvanor mer i grunden kan det här vara ett bra komplement till annan mat som du får i dig.

Givetvis kan du välja att göra lite nyttigare smörgåstårtor, till exempel genom att fokusera mer på grönsaker och hälsosamma proteiner som ägg, och mindre på exempelvis majonnäs. Byt ut den mot en lättare variant, eller varför inte satsa på hummus istället? Testa också att byta ut det vita brödet mot ett grövre och nyttigare bröd för en hälsosammare och mer mättande tårta.

Testa på vegetariska och veganska alternativ

Allt fler väljer att äta vegetariskt och veganskt idag, och smörgåstårta är hur enkelt som helst att göra veganskt eller vegetariskt. Skippa stenbitsrom, leverpastej och räkor, och även mejeriprodukter och ägg om du vill att den ska vara helt vegansk. Idag finns det veganska alternativ till créme fraiche och majonnäs som du kan testa, men annars finns det också en rad andra olika röror och liknande som kan fungera minst lika bra som exempelvis leverpastej och majonnäs.

Vitt rostat bröd

Hummus är både gott och nyttigt. Mixa ihop en själv med kikärter, tahini, vitlök och olja och krydda med spiskummin, salt och peppar. Det här är dessutom rikt på protein. Du kan också använda mejeriliknande produkter som är gjorda av havre eller soja och blanda en röra med dem som bas.

Hur du än väljer att göra din smörgåstårta med olika ingredienser och smaker är en sak säker; alla svenskar älskar smörgåstårta. Åtminstone de flesta av oss. Smörgåstårtor passar extra bra som mat under varma sommardagar, och vid festligare tillfällen. Kanske fyller någon du känner år snart? Eller någon i din närheten kanske tar sin examen i år? Vid sådana tillfällen passar smörgåstårtor hur bra som helst, vare sig du väljer att köpa en från ett bageri eller om du väljer att göra din egen smörgåstårta hemma – valet är ditt!

About the Author

amanda