Servera maten med stil

Det sägs ju att man äter med ögonen innan man äter med munnen, och det är också sant att man får sitt första intryck av maten redan när man ser den på tallriken – innan man har tagit en enda tugga. Därför är det viktigt att det man ser på tallriken är aptitligt och snyggt upplagt, för ju mer sugen man är att smaka en rätt, desto godare kommer den sannolikt att smaka. Det ligger med andra ord i ens intresse att servera maten på ett stiligt sätt både när man äter själv och när man har gäster över på middag.

När det gäller det som faktiskt ligger på tallriken, finns det flera saker man kan ha i åtanke för att presentera det på ett tilltalande sätt. Man bör till exempel inte ha för många färger på tallriken, eftersom det kan ge ett rörigt intryck. Samma sak gäller storleken på tallriken i relation till hur mycket mat man serverar – en för liten tallrik kan göra att tallriken ser överbelamrad ut, vilket gör det svårt att ta in rätten som helhet. Ytterligare ett tips är att försöka bygga maten på höjden, och skapa olika former på tallriken.

Självklart spelar också dukningen in när det gäller att servera mat. Ett enkelt sätt att höja sin dukning till nästa nivå är att välja ett vackert eller uppseendeväckande underlag. En duk eller en bricka med vackra färger eller ett spännande mönster, till exempel de från Svenskt Tenn, kan förhöja utseendet på varje dukning. Om man inte har en buffé eller serveringspersonal, utan ska ställa fram maten på bordet, kan det också ge ett bättre intryck om man har karotter och uppläggningsfat som matchar underlaget, tallrikarna och resten av dukningen. Att de matchar behöver dock inte nödvändigtvis betyda att de är i exakt samma färg – det kan också vara mycket effektfullt att använda serveringsfat och tallrikar i olika färger som kompletterar varandra, eller som går i olika nyanser av samma färg.

Slutligen ska man tänka på den vett och etikett som omger servering, i alla fall om man anordnar en högtidlig middag. Det finns regler om allt från vilken sida om gästen som mat respektive dryck ska serveras, till när det är passande att ställa fram bröd och smör på bordet, så om man vill imponera på sina gäster gäller det att läsa på.

About the Author

amanda