Hälsotrender inom mat

Precis som med allt annat i människans tillvaro går det trender i vad vi äter. Dessa trender handlar framförallt om hur man bör äta för att vara så hälsosam som möjligt. Några trender som blivit så etablerade att de flesta numera känner till dem är till exempel LCHF, GI, Paleo och 5:2. Det dessa dieter har gemensamt är att de går ut på att utesluta vissa saker i ens diet (eller att inte äta alls i perioder).

De trender som har dominerat under 2017, och som tros komma att dominera även under 2018, handlar istället om att fokusera på vad man faktiskt stoppar i sig, snarare än vad man inte stoppar i sig. Fokus har skiftat från vad som är dåligt för våra kroppar, till vad som är bra för våra kroppar, och det talas mycket om olika livsmedel som innehåller antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra ämnen som är nyttiga för oss. Några livsmedel som varit (och är) extra mycket på tapeten är grönkål, chiafrön och gurkmeja.

En annan tydlig trend är att människor äter allt mer vegetariskt. Detta hänger ihop med en växande trend att äta klimatsmart, och det har uppkommit en rad nya termer som beskriver dessa kosthållningar: ”climaterian” (att äta med miljötänk, till exempel lokalproducerat, kyckling istället för nötkött och att ta tillvara på hela råvaran för att minska matsvinn), ”flexitarian” (att äta vegetariskt ibland och kött ibland) och ”reduceterian” (där man begränsar sin köttkonsumtion) är tre exempel på dessa.

En annan trend som har märkts av är att vi tänker allt mer på magen när vi äter. Fokus under 2017 har till exempel legat på goda bakterier för magen, och livsmedel med probiotika. En trend som däremot inte verkar ha kommit än när det gäller hälsa och mat är en kosthållning eller en diet som är bra för tänderna. Det talas dock regelbundet om att man exempelvis inte ska äta eller dricka för många sura livsmedel, eftersom det fräter på emaljen, och att kaffe och vin kan missfärga tänderna. Om man upplever problem med detta kan man med andra ord undvika sådana livsmedel, och kontakta en tandläkare i Stockholm på Distriktstandvarden.se.

About the Author

amanda