Välj rätt vin till maten

Att servera vin till maten är idag standard i många hushåll. Även om man kanske inte har vin till varje måltid, är det vanligt att vinet dyker upp till helgen eller när det vankas besök. Att välja rätt vin till maten kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det är svårare än det ser ut. Det är viktigt att vinet du väljer framhäver smakerna i maten, utan att ta över helt eller “försvinna i mängden”. Här reder vi ut vad som gäller!

Vin till maten – så ska du tänka

Ska du servera snittar, en röd köttbit eller är det fisk och skaldjur som står på menyn? Här nedan får du förslag på riktigt bra viner till alla typer av måltider. Hos Vinoteket kan du dessutom hitta viner som är tillverkade enligt Appassimento metoden, något som alltid varit mycket uppskattat.

Snittar och sushi – Till snittar och sushi kan ett fräscht och gott bubbel göra susen. Rosébubbel eller champagne är storfavoriter som nästan alltid går hem.

Fisk och skaldjur – Ska du servera skaldjur och fisk är det bra att välja ett frisk och vitt vin. Välj gärna en med frisk syra, eftersom dessa viner kan klara av sälta mycket bättre.

Chark, ost eller stark mat – Det kan vara svårt att kombinera viner med mat som är extra kryddig. Vi rekommenderar druvor som gewurztraminer eller viognier. De ger ett kryddigt, men ändå blommigt, vin som brukar fungera riktigt bra.

Grytor, lasagne och kött – Ska du servera en mustig gryta eller ett gott kött behöver du ha ett rött “mellanvin” som passar de mesta. Här är det bra att satsa på ett fruktigt och kryddigt vin som förhöjer smakerna.

About the Author

amanda