Laga mat med nyttiga kryddor

Oavsett vilken typ av mat man föredrar, behövs kryddor för att tillföra och förstärka smaken i maträtten. Det är lätt hänt att man håller sig till sin vanliga kryddhylla och således blir maten ofta ganska liknande i smak. Utöver att tillföra en god smak, finns det dessutom kryddor som gör gott för hälsan och har olika sundhetsfrämjande egenskaper. Därför finns det många goda anledningar till att köpa hem lite nya kryddor och börja experimentera med matlagningen. Här kommer några förslag på populära kryddor och smaksättare i maten, som även verkar gott på kroppen.

Färska smaksättare

Utöver kryddor eller torkade örter på burk, finns även färska smaksättare som kan ge mycket smak åt maten. Ingefära är ett bra exempel på en riktigt god och nyttig sådan. Här köper man den färska roten, sedan kan man skala den och riva ner i maten. Den lämpar sig exempelvis väldigt bra för asiatisk mat och sägs hjälpa matsmältningen och avhjälpa illamående, sänka blodtrycket och verka inflammationshämmande i kroppen, vilket även visat sig kunna ha viss verkan för individer med artros. Har man artros kan man dock behöva professionell hjälp samt sätta sig in i all information på exempelvis www.artros.org för att så bra som möjligt känna till sin sjukdom och vad som hjälper. Färsk chilipeppar sägs öka förbränningen samtidigt som den verkar aptitdämpande, vilket är två goda egenskaper för den som vill gå ner i vikt. Därutöver innehåller den bra C-vitaminer och verkar inflammationshämmande.

Kryddor

En krydda som måste nämnas är gurkmeja då den har så otroligt många fördelar för hälsan. Det är framför allt ämnet kurkumin i gurkmejan som bland annat sägs motverka inflammation. Gurkmeja har även visat sig kunna ha en positiv inverkan på minnet, så glöm inte denna krydda. Cayennepeppar ger dig liknande fördelar som färsk chili, och är en väldigt användbar krydda som passar i de flesta maträtter där man vill tillföra lite extra sting. En flitigt använd krydda i Sverige är givetvis svartpeppar, som innehåller ämnet piperin. Piperin har en något annorlunda hälsoeffekt då den ökar näringsupptaget i tarmen. Svartpeppar sägs även kunna hjälpa magen på olika sätt, där den bland annat ska kunna minska risken för magsår.

Många av de hälsosamma kryddorna hör till de starka kryddorna. Därutöver kan man öka intaget av nyttiga örter, färska som torkade, för att få i sig andra nyttiga ämnen medan man smaksätter maten. Många av kryddorna ovan passar bra ihop, och de är även väldigt goda så det handlar inte om att krydda maten enbart för nyttighetens skull. Dessa kryddor kommer med säkerhet ge maträtterna en god smak, och är man inte van vid att använda dem kan det även öppna upp för en rad olika spännande måltider som ens vanliga kryddskåp kanske inte skulle bjuda på.

About the Author

amanda