Bjud in italiensk pasta i din matlagning

Pasta är en hel värld. Om du tittar närmare på denna enkla men goda matvara finns det en mängd olika varianter och varje pasta är utformad för att passa extra bra ihop med någon annan specifik typ av mat. I Italien finns en respekt för pasta och pastarätter som vi inte har på samma sätt här i Sverige. Här i vårt avlånga land är det ofta mer av en utväg när vi behöver svänga ihop något kvickt, som snabbmakaroner med falukorv till barnen. Nu är det dags att hitta nya förhållningssätt till pastan, och bjuda in den som en stjärna i god matlagning – även för barnen.

Tagliatelle den perfekta familjepastan

För att verkligen få en förståelse för vilken spännande värld pasta utgör kan det vara värt att ta en liten stund att slå dig ner och lära dig mer. Läs om pastans historia, vilka typer som finns och vad de passar bäst till. Gör en lista som du alltid har nära till hands, så kan du lätt variera dina pastarätter även om grunden är densamma. Leta bland recept och hitta favoriter, sådant du vill testa och smakkombinationer som tilltalar dig och din familj. En typ av pasta som är väldigt omtyckt är bandpasta, till exempel tagliatelle. Formen är oftast platt och cirka 5 millimeter bred, den är även aningen porös vilket gör den perfekt för att fånga upp såser. Botanisera bland olika köttfärssåser, grönsakssåser eller varför inte en smarrig fisksås? Eftersom pasta är mild i smaken kan du experimentera med smaksättningar i dina såser och hitta barnens favoriter, de vuxnas favoriter och förhoppningsvis något som ni alla älskar. Just tagliatelle är en äggpasta vilket ger en lite fylligare smak än vanlig pasta, och de lite bredare banden gör att många barn tycker de är roliga att äta, gärna med händerna såklart.

Hitta dina favoriter

När du tittar igenom koktiderna på olika typer av pasta så skiljer det oftast inte så mycket. Några som är lite tjockare kan behöva några extra minuter, men egentligen är det inte så stor skillnad. Det kanske finns möjlighet att lämna snabbmakaronerna bakom dig och istället få betydligt godare och mer spännande rätter om du bara inväntar de där extra minuternas koktid. Hitta inspiration från italiensk matlagning när du bestämmer vad du vill ha till din pasta, och ta dig friheten att förenkla om du behöver det. Det går att få in mycket smak även i en barnvänlig köttfärssås, och här är det också lätt att mixa in och gömma extra grönsaker om ungarna där hemma är lite misstänksamma mot det gröna. Något så enkelt som att lägga till en tesked eller två av oregano, basilika eller timjan höjer både smak och näringsvärdet. Och glöm inte bort peston – den kan höja smaken på nästan vad som helst och är ofta populär även bland barnen. Så ta en stund när du kan koppla av och inte är stressad, njut av en kopp te och börja leta runt i den spännande världen som är pasta.

About the Author

amanda